La pel·lícula alemanya “Qazi” triomfa al Calella Film Festival

0
377

La primera pel·lícula del director alemany Jakob Gerhmann va ser la triomfadora de la nit a la cerimònia de cloenda del Calella Film Festival, el Festival de Cinema del Maresme. La seva obra, “Qazi”, es va emportar els guardons a la millor pel·lícula i també el premi del públic, que ha apreciat els valors d’una cinta que mostra la duresa de la vida dels immigrants pakistanesos a Europa.
Després de rebre dues vegades el guardó del festival, la Llopa, Jakob Gerhmann, recordava que “Aquesta pel·lícula té el seu origen en un curtmetratge que vaig rodar mentre estudiava cinema. Quan vam tenir pressupost, vam pensar en ampliar la història i viatjar al Pakistan a rodar diverses escenes”.
El recorregut de “Qazi” ha estat reeixit fins ara en més de 20 festivals per tot el món. El seu director va viatjar directament a Calella després de rebre un altre premi a la millor pel·lícula a l’Ethnokino Film Festival de Suïssa. Ha aconseguit també reconeixements en diversos certàmens espanyols, i també a Itàlia, els Estats Units i a la seva Alemanya natal.
Jakob Gerhmann reconeix que “Ha estat molt interessant contrastar les històries amb la comunitat pakistanesa de Calella i veure que s’hi identificaven. Ha estat molt gratificant com a cineasta saber que hem reproduït bé les seves experiències”.

“Hazlo por mí”
A la secció “Low Budget” del Festival, l’altra triomfadora ha estat “Hazlo por mí”, l’obra del director Álvaro de la Hoz. “Hazlo por mí” va acumular dos guardons. Zoe Pérez, una jove promesa del cinema, va aconseguir el premi a la millor actriu, i Pedro Pablo Picazo va ser premiat com el millor guionista.
La càntabra Zoe Pérez va ser l’encarregada de recollir els dos premis en persona i es mostrava radiant d’alegria. “Estic molt emocionada pels premis. Per mi, és una satisfacció personal increïble. Però també perquè el premi a millor guió és especial per a Pedro Pablo Picazo. Ell ha estat molts anys treballant a la pel·lícula. És un projecte en el qual hem invertit molt de temps i energia. Vam passar fred i gana durant el rodatge però ara tot ho veiem amb molt d’afecte”.
Zoe Pérez reconeix que no tenia pensat llançar-se a fons en la seva carrera d’actriu, però premis com el que ha rebut a Calella l’estan animant, “sempre m’ha fet una mica de por la mediatització que hi ha al voltant del cinema. Sempre he estat una mica insegura de mi mateixa i crec que aquest món és complicat. A més de talent, hi influeixen més factors. Arran d’aquest premi i altres que hem rebut, la pel·lícula s’ha vist molt. Tinc ganes de treure’m l’espina i saber què passarà si ho intento. Crec que he canviat d’idea”.

Jurat de luxe
El jurat del Calella Film Festival ha estat liderat per l’actor Juli Fàbregas, que ha format un equip de luxe amb actors, guionistes, directors, muntadors i productors com ara Ramon Salas, Clàudia Font, Eloi Tomàs, Manuela Velasco, Maria Molins i Norbert Llaràs.

Manuela Velasco
Una de les membres del jurat ha estat l’actriu madrilenya Manuela Velasco, habitual de la televisió i del cinema.
Manuela Velasco acaba de participar a la pel·lícula de Santi Alvarado “Cuando los amos duermen”. L’actriu qualifica la seva darrera actuació com “una bizarrada meravellosa. Jo estic desitjant veure-la. Al novembre rodaré amb Santi Requejo una pel·lícula molt social, que té a veure amb la conciliació laboral i la maternitat. O sigui, res a veure amb la cinta de Santi Alvarado”.
Manuela Velasco reconeixia que “m’ha estat complicat estar en un jurat, perquè ho passo malament valorant. En aquest Calella Film Festival hi ha hagut molt de nivell i hem premiat coses particulars de cada pel·lícula”.
Després d’estar aquests dies a Calella, Velasco creu que “és meravellós que alguns festivals apostin per pel·lícules amb un pressupost més reduït. És fonamental i necessari. Tant de bo hi hagués més festivals o plataformes com aquesta. Tenir pressupost no vol dir que tinguis creativitat i talent. Jo ho aplaudeixo”.

Creative Rosebud
A la secció “Creative Rosebud Awards” van destacar dues cintes premiades. Per una banda, Nicholas Cage va ser escollit com el millor actor per “Pig”. La cinta biogràfica “Mr. Wain”, protagonitzada per l’actor Benedict Cumberbatch i dirigida per Will Sharpe, ha rebut el premi a la millor pel·lícula.
El premi a la millor actriu va ser per Anabela Moreira, protagonista del film “The Last Bath”. En el seu agraïment va parlar de les seves arrels catalanes “no puc estar més contenta de guanyar un premi a Catalunya, una terra que estimo molt. El meu besavi era d’allà, així doncs part de mi us pertany a vosaltres”.

La cinta argentina “Las intemperies” va agradar molt al jurat, que va decidir crear una menció especial per als seus directors: Guido de Paula i Andrés Riva. L’actriu Claudia Castillo, que té el paper femení principal, va recollir el premi en persona a la Sala Mozart.

Dues seccions
El Festival del Cinema del Maresme consta de dues seccions. La secció “Low Budget” projecta cintes rodades a tot el món amb un pressupost de menys de 500.000 euros. D’aquesta manera, es recolza els directors que aposten per la creativitat i per treure el màxim profit dels seus recursos. En canvi, la secció “Creative Rosebud Awards” està destinada a produccions de pressupost més alt, sense límit de pressupost.

Palmarès del “Calella Film Festival” 2022

Secció “Low Budget Films”
Millor pel·lícula: “Qazi”, de Jakob Gerhmann
Premi del públic: “Qazi”, de Jakob Gerhmann
Millor actor: AlexanderPeiler per “Somehow”
Millor actriu: Zoe Pérez per “Hazlo por mí”
Millor guió: Pedro Pablo Picazo per “Hazlo por mí”
Millor direcció: Shailesh Bhimrao Dupare per “Palyad”

Secció “Creative Rosebud Films”
Millor pel·lícula: “Mr Wain”, dirigida per Will Sharpe
Millor actor: Nicholas Cage per “Pig”
Millor actriu: Anabela Moreira per “The last bath”
Millor guió: Marc Dugain per “Eugénie Grandet”
Millor directora: Beatrice Baldacci per “La Tana”
Menció especial com a directors: Guido de Paula i Andrés Riva per “Las intemperies”

Premi al Concurs de Guió
Eloi Tomás per “En Utila”

Premi honorífic
Montserrat Candini

Homenatge a “El Padrino”

Coincidint amb els 50 anys de l’estrena de “El Padrino” a Espanya, a l’octubre del 1972, el Calella Film Festival ha anat fent diferents homenatges a l’obra de Coppola i Puzo. Al cartell ha aparegut la Llopa de Calella, el símbol de la ciutat, caracteritzada com “El Padrino”. Per promocionar el certamen, els actors Jordi Díaz i Juli Fàbregas van rodar un espot a l’estil de Marlon Brando a la primera pel·lícula de la saga de Coppola.
La cerimònia de clausura va comptar amb els actors Jordi Díez i Mireia Aixalà com a presentadors i va estar també trufada de referències a la pel·lícula de Coppola. Durant la gala, van interpretar diferents escenes inspirades en “El Padrino” i es van posar el públic a la butxaca amb el seu bon humor i “savoir faire” sobre els escenaris.

Aquesta setena edició va homenatjar Montserrat Candini exalcaldesa de Calella amb una Llopa honorífica pel seu recolzament al festival. Albert Guinart, director del festival va destacar el perquè d’aquest homenatge “per la seva aposta ferma per la cultura pel cinema i pel teatre, per la seva actitud sempre positiva, constructiva i inspiradora”.

El Festival de Cinema del Maresme

Aquesta setena edició, el Festival consolida la seva aposta per l’expansió per tot el Maresme. Altres seus del certamen han estat el Teatre Principal d’Arenys de Mar i el Centre Cultural de Sant Pol de Mar, amb la col·laboració de Cine Club Akira

Article escrit pel periodista Alex M Franquet

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here